Noc plná zážitků aneb Night of Chances v Praze

By | 5.5.2019

Night of Chances, studentský event, který po dvou úspěšných akcích v Bratislavě zavítal i do Prahy. V nových prostorech Fakulty informačních technologií ČVUT měli studenti, absolventi a i široká veřejnost možnost seznámit se s novými příležitostmi v oblasti technologií, managementu a získat nové zkušenosti a kontakty. EduFórum se stalo network partnerem a jeho zástupci měli možnost diskutovat se zakladateli a řediteli progresivních IT a business firem na téma technologických inovací a jejich možného využití ve vzdělávání. Večerní program Night of Chances byl nabitý přednáškami různého formátu a workshopy, které měli na starost nejvýznamnější firmy figurující na českém trhu jako Škoda Auto, nebo Raiffeisen Bank. Zajímavým konceptem byl také speed dating, kdy mohli návštěvníci během 10 minut strávených s lídry firem probírat témata o které se zajímají. Diskutovat mohli například s Pavlem Šimkem, který má na starosti řízení servisu a IT-governance v mladoboleslavské Škodovce, nebo Bohumírem Zoubkem, který se ve firmě Profinit zabývá softwarovým inženýrstvím a v současnosti pracuje na expanzi této firmy na trhy v západní Evropě.

Night of Chances Praha 2019

Vzhledem k velkému množství přednášek a další aktivit (networking, firemní prezentace), nebylo možné zúčastnit se všech, avšak na základě předem prezentovaných informací bylo pro návštěvníky možné vybrat si ty, o které se zajímají nebo které se týkají například jejich studijního oboru. Velice zajímavou přednášku měl například Michal Reinštein z firmy SpaceKnow, která na základě snímků ze satelitních dat analyzuje ekonomické determinanty, míru znečištění, nebo třeba vývoj dopravních infrastruktur v různých částech světa. Prostřednictvím jejich neuronových sítí firma sledovala aktivity Číny v Jihočínském moři a mezi jejich nejvýznamnější klienty patří zpravodajská společnost Bloomberg.

Svou vizi decentralizované společnosti představil Jan Hubík, kryptoanarchista a zástupce Paralelní Polis a doplnil tím komplexní škálu témat, která byla na Night of Chances prezentována. Tato přednáška byla pojata jako vhled do možností decentralizované společnosti a byly položeny základní otázky, které doprovází vznik této ideologie, reálnou aplikaci a její možné funkce. Trochu reálněji následně vypadaly nástroje decentralizace v online prostředí, kdy pan Hubík prezentoval aplikace pro šifrovanou komunikaci, anonymní prohlížeče internetu, nebo třeba Bitcoin a jiné kryptoměny jako klíčový prvek nesledovatelných transakcí.

Hlavním tahákem celé akce byly poslední dvě poslední diskuze. Významným hostem byl Pavel Kacerle, který studoval na Newyorské Digital Film Academy a v současnosti pracuje v týmech, které mají na starosti světla a rendering ve filmových blockbusterech jako je Iron Man, Captain America, nebo Avengers. Magazín Forbes ho zařadil do rubriky 30 pod 30 a během diskuze na Night of Chances popisoval svou inspirativní cestu, která ho dovedla až do nejlepších týmů vizuálních efektů v Hollywoodu a společností jako Marvel Studios a Lucasfilms.

Diskuze | Night of Chances Praha 2019

Diskuzní blok zakončil Jirka Král, který začínal v McDonalds jako řadový zaměstnanec a přes zaměstnání v Tiscali Media se dostal až k platformě youtube, kde během 4 let nasbíral více než milion odběratelů a je jedním z nejsilnějších influencerů v českém mediálním prostoru, přičemž si tuto pozici udržuje díky aktivnímu Instagram účtu, na kterém je stále aktivní i po svém konci na youtube. Ovšem tato diskuze byla zaměřená spíše na jeho současné podnikatelské aktivity. Dozvěděli jsme se tedy detailní informace o vzniku společenského prostoru Zetko na Náměstí Republiky a o vydávání tematického komiksu. V neposlední řadě definoval motiv za vzdělávacím projektem Buď Safe Online, který vznikl ve spolupráci s firmou Avast a učí děti, jak se chovat bezpečně na internetu a sociálních sítích. Jirka Král mluvil o jeho osobní inspiraci a jeho budoucích plánech.

Profesionálně zorganizovaný celovečerní event poskytl spoustu pracovních příležitostí a možností seberozvoje. Tým Night of Chances s podporou českých startupů a dalších významných firem připravili solidní akci, jenž všem návštěvníkům poskytla obecný vhled do technologických inovací a motivaci k osobnímu rozvoji.