Všude samá AI?! Jak si vybrat to nejlepší k efektivnímu učení a nastartování kariéry

By | 24.11.2023

V sobotu 25. listopadu se v Praze na Provozně ekonomické fakultě ČZÚ, Kamýcká 959, 165 00 Praha-Suchdol, uskuteční konference nejen pro studenty a absolventy Rise and Shine: Uč se efektivně s AI. Cílem akce je pozvat na jedno pódium vybrané inspirativní řečníky a řečnice, kteří poskytnou přehled, jak využít AI pro efektivní učení a kariéru. K tomuto tématu vystoupí hned 6 zajímavých lektorů a lektorek, mezi nim např. zástupci Microsoftu, Seznam.cz, Digitoo nebo QuickJobs. Akce je otevřená nejen studentům a studentkám, ale i zájemců z řad veřejnosti.

Akce propojuje špičkové lektory a lektorky, inspirující osobnosti a aktivní mladé lidi, kteří na sobě chtějí pracovat,“ říká Pavel Filip z Rise and Shine, hlavní organizátor a dodává: „Na organizaci konference se podílí velké množství aktivních lidí, a to nejen náš organizační tým a dobrovolníci, ale i samotní studenti. Společně pak sdílíme jeden cíl: pozitivně inspirovat mladé lidi a při tom se sami vzdělávat.

Konferenci zahájí přednáška Honzy Kulíška, který sám sebe označuje jako AI Evangelist, Growth Hacker a startupista. k Honza provádí střední a velké firmy procesem nasazení AI technologií. Zjišťuje jejich bolístky (neefektivní procesy, aktivity) díky podrobné analýze a navrhuje vylepšení pomocí automatizace nebo AI technologií. S manažery konzultuje AI strategii firmy a školí zaměstnance aby jim AI nástroje usnadnily práci. V sobotu se chystá podělit o svoje tipy, jak využít umělou inteligenci k nastartování kariéry.

Pak pokračuje přednáška Michala Kolomazníka, Scrum mastera v Microsoftu, který se angažuje v OpenAI pro Microsoft, kde se zaměřuje na propojení umělé inteligence a lidských dovedností pro zvýšení produktivity. S téměř dekádou zkušeností v lidských zdrojích se věnuje přeměně firemních struktur a neziskových organizací a na konferenci chystá svou vizionářskou přednášku o tom, jak v budoucnu spolupracovat s umělou inteligencí. Konkrétněji se zaměří na to, jak můžeme efektivně spolupracovat s těmito inteligentními systémy, jaký dopad bude mít tato nová forma kolaborace na nás a naše profesní role, tedy jak se připravit na přicházející revoluci v pracovním prostředí.

Poté následuje rozhovor s Karin Fuentesovou, úspěšnou podnikatelkou a zakladatelkou startupu Digitoo. Karin má hodně ráda čísla a k tomu má dost chytrou hlavu. V osmi letech programovala, v šestnácti odešla z domu, v osmnácti pracovala jako asistentka auditora, ve třiadvaceti byla hlavní účetní velké nadnárodní firmy. Dneska je Karin Fuentesová většinovou majitelkou a CEO fintechového startupu Digitoo s aktuální valuací stovky milionů korun.

Úvod konference, představení programu, hlavních partnerů a icebreaker účastníků.
Stánky a registrace na chodbě mezi přednáškami. Účastníci se mohou dozvědět více, přihlásit se na workshop, koučování nebo se propojit mezi sebou. Případně se doptat přednášejících.

Po obědě můžou jít účastníci do praxe a vyzkoušet si jeden ze tří workshopů. Dalibor Herbrich, CEO QuickJobs, je produktový manažer, který se podílel na rozvoji digitálních produktů v různých odvětvích v zahraničí i v Česku a na workshopu Jak vytvořit mobilní aplikace se můžou účastníci dozvědět praktické informace o vývoji aplikace, např. kdo a co je na vývoj potřeba, kolik to stojí a jak začít i bez peněz. Vladimír Kobzev z vývojového týmu Seznam.cz je software developer se specializací na zpracování a rozvoj uživatelských dotazů. Na workshopu ChatGPT: Jak získávat, zpracovávat a ověřovat fakta se účastníci naučí efektivně vyhledávat a zpřesňovat odpovědi, formulovat dotazy a vyzkouší si metody pro ověřování pravdivosti poskytnutých dat. Další workshop povede Irena Pajerová, lektorka soft skills a jazyků z Rozmluvme se a Rozmluvme se česky, která se už více jak 16 let věnuje vzdělávání, lektorování, organizování akcí a dobrovolnictví. Na workshopu Jak se efektivně učit jazyky s pomocí aplikací účastníci získají hromadu zkušeností, příběhů i příkladů, více se dozví o sobě a svém stylu učení a udělají první krůčky, které pomůžou učit se cizí jazyky efektivně, a tak začít svůj vysněný jazyk (třeba angličtinu) aktivně používat.

V rámci doprovodného programu si návštěvníci vyzkouší koučovací zóny s profi kouči Nikol Janovskou, Karlem Hašlerem, Petrou Slade nebo Tomášem Oupickým či se můžou propojit s dalšími podobně naladěnými lidmi na závěrečném networkingu. A nebude chybět ani afterparty.

O tvořivosti, hravostí, vědomí – Suvereno (Lukáš Lacko) pojal svou přednášku jako malý soukromý koncert a rozproudil energii v celém sále. Mnozí začali tancovat. Vibrace se nesly vzduchem.
Cílem konference je nejen přinášet inspirativní přednášky, ale vyzkoušet si praktické workshopy.

A co říká studentka Alexandra, která se už zúčastnila dvou konferencí?

Na poslední konferenci jsem strávila úplně skvělý den, se spoustou zajímavých lidí a pokaždé zažívám úžasnou energii. Lektoři jsou super a každého, co zajímá osobní rozvoj a chce si trochu rozšířit obzory, mohu pozvat a vřele mu to doporučuji! Nikdy není pozdě s čímkoliv začít a vzhledem k tomu, že poslední konference byla o změně, tak změna je život! Pokud si chcete užít príma den s fajn lektory a máte rádi osobní rozvoj, tak přijďte. Já vlastně ani lepší konferenci neznám!

Konferenci pořádá neziskový projekt Rise and Shine je vzdělávací platforma, která poskytuje už od roku 2013 široký záběr možností osobního rozvoje. Pod touto škatulkou se schovávají témata jako efektivita učení, cestování, komunikace a prezentační dovednosti či poznávání silných stránek. Za tu dobu prošlo inspirativními přednáškami, workshopy a osobnostními testy přes 5 tisíců studentů, absolventů a dalších návštěvníků, zapojilo se více jak 45 vysokých škol a univerzit a vystoupilo přes 300 zajímavých řečníků a koučů, mezi nimi moderátorka Adéla Vinczeová, bývalý ředitel Microsoftu Jan Mühlfeit, spisovatel Michal Viewegh nebo youtuber Karel Kovář alias Kovy.