Co se nám za EduFórum dařilo vloni a co chystáme za novinky letos?

By | 1.1.2024

Uplynulý rok byl nabitý! Uspořádali jsme 2 úspěšné offline konference a 4 online networkingové snídaně, kde vzniklo 11 prezentací inovativní vzdělávací praxe, která se šíří na 5 kanálech (Youtube, Slideslive, Facebook, LinkedIn nově také na Newsparku). Čtěte dál: o jaké know-how se hosté podělili?

Na jaře 2023 se konala konference v pražském Světu HUB s názvem Učíme (se) jinak. Přišlo cca 60 inovátorek a inovátorů ve vzdělávání ze škol, z firem, z neziskových a ze studentských organizací i na volné noze, kteří se mohli inspirovat prezentacemi hostů, ale i od sebe navzájem, navzájem se propojit a začít nové spolupráce. Všechny prezentace stejně tak jako ty z minulých let jsou k dispozici online.

Marie Froulíková a Šárka Faicová z Kudykampusu mluvily o tom, jaký náskok před ostatními mají mladí lidé, kteří se už na střední škole začnou učit praxí od profesionálek a profesionálů. Na tomto principu funguje právě platforma Kudykampus, kde tzv. inspirátoři a inspirátorky vezmou dospívající k sobě do firmy nebo na workshop.

Jana Bolková z Porozumění mysli a Šťastné školy pozvala na konferenci rovnou dětské kouče a koučky, kteří se podělili o nejčastější problémy svých vrstevníků. Jana jako zkušená transformativní koučka mluvila o tom, jak probíhá takový výcvik Star team – dětských koučů. Jan Němec ze společnosti Glitr sdílel informace ze zákulisí vývoje únikové hry pro školní kolektivy, Marianna Kohoutová z České středoškolské unie pak představila fungování školních samospráv.

A Michaela Skalníková z firmy Evolucio poté představila projektovou metodou Dragon Dreaming a její možné využití i mimo firmy, tedy ve školách a v neziskových organizacích. Jednou inspirací může být kromě plánování a realizace také důraz na snění a společnou oslavu (na které běžně nebývá čas).

Na podzim jsme pak za pomoci Porozumění mysli jako nového partnera podívali zase po delší době mimo Prahu, a to úplně poprvé do Kutné hory a nádherných historických prostor Dačického domu. Konference nesla název Škola života a kromě prezentací a networkingu jsme zažili unikátní premiéru animovaného žákovského filmu Spláchnutím to nekončí – vše vytvořilo několik žákyň 5. ZŠ v Kolíně pod vedením své učitelky Markéty Rosenkracové.

Markéta Rosenkracová měla i první prezentaci, ve které se podělila o to, jak animace ve škole vytváření, jak děti motivuje ke tvorbě a pomocí animací rozvíjí jejich kreativitu i spolupráci. Anja Gladović, studentka Pedagogické fakulty Karlovy Univerzity, nám ukázala svoji multimediální Cvičebnici – hybridní učebnici matematiky pro žákyně a žáky ZŠ. Prozradila i svoje tipy a triky, jak pomocí sociálních sítí motivuje svoje studentky a studenty k učení, podporuje je, jednodušeji vysvětluje teorii i s nimi komunikuje.

Rudolf Tůma ze Život jako hra představil jedinečnou online hru na finanční gramotnost, ve které se stáváte manažerem své domácnosti a máte za úkol se postarat o svoji virtuální rodinu, tedy nejen finance, ale i zdraví a spokojenost všech jejích členů. Rudolf s týmem tyto online hry vytvářejí už léta s cílem, aby se Česko stalo finančně gramotné, poskytují i zdarma licence pro školy.

Eliška Pácaltová z Eduzměna Kutnohorsko sdílela inspiraci dobré praxe ze škol na Kutnohorsku, kde Eduzměna pilotuje několikaletý projekt vzdělávacích inovací s cílem rozšířit jej na celou Českou republiku. Iva Černá, ředitelka organizace Dobronauti, měla odvahu se podělit i o to, co jejich týmu při komunikaci se školami nefungovalo, co se pak podařilo a také jejich recept na to, jak pomáhají českým učitelkám a učitelům stát se agenty 008. Ondřej Koudela z PrPom nakonec jak jinak než zážitkem ukázal důležitost učit se první pomoc praxí, nejen sezením v lavicích.

Výstupy z akcí najdete na našem webu v sekci Historie akcí. Od podzimu také pravidelně v sekci Blog sdílíme aktuální články ze světa vzdělávání, také se můžete přidat k odběru newsletteru.

A co pro vás máme v tomto roce?

Budeme rádi, když se i v tomto roce zúčastníte našich akcí. Chystáme offline konference v Praze, v Kolíně a snad také na Kladně nebo v Brně. Určitě budeme pokračovat s oblíbenými online EDUsnídaněmi, kam se může připojit kdokoliv. Už brzy zveřejníme konkrétní termíny – a jestli nechcete čekat, napište nám na info@eduforum.cz, ve kterém městě se chcete přidat (třeba také jako hosté nebo organizátoři).

Děkujeme!

Nic z toho by nešlo bez našich partnerů Institut pro podporu inovativního vzdělávání, Porozumění mysli, Metio Software a bez vás! Děkujeme moc za podporu a hlavně za práci, kterou děláte – šíření inovací ve vzdělávání! V neposlední řadě díky moc organizátorům Pavel Filip, Jana Obdržálková Čejpová, Martin Votava, Irena Pajerová a dalším z Rise and Shine – Osobní rozvoj a Dobrovolnická akademie INEX.

Zdroj: Irena Pajerová, info@eduforum.cz, koordinátorka platformy EduFórum