Metoda NLP: je možné odstranit fobii za 15 minut?

By | 17.1.2024

Navzdory nadpisu není NLP jen metoda na léčbu fobií, umí toho mnohem více. Neurolingvistické programování (NLP) si můžete představit jako sadu technik a principů pro účinnou práci s lidskou myslí. Vzniklo pozorováním práce špičkových psychoterapeutů. Zakladatelé, John Grinder a Richard Bandler, dokázali vypozorované postupy oprostit od zbytečné omáčky a přehledně je popsat. Proto je také mimořádně efektivní. Používá se pro terapii i koučink. A skvělé je, že se dá využívat i pro sebe.

Můžete si to představit jako sadu nástrojů, které můžeme využít na optimalizaci naší hlavy.

Podívejme se na několik příkladů.

Fobie

NLP se proslavilo svými efektivními postupy pro odstranění fobií – ať už z hadů, pavouků, tmy nebo třeba výtahů. Fobie je “jen” přehnaná emoční reakce na určitý podnět. A díky NLP je možné ji odstranit za jedno setkání, někdy i za 10-15 minut. Jak je to možné?

Grinder a Bandler zkoumali asi 100 případů úspěšného odstranění fobie. Vypozorovali, co bylo v procesu “léčby” to důležité a co opravdu fungovalo. Ostatní vynechali, čímž došli k mimořádně účinnému postupu.

Někdy ale stačí vypozorovat, jak si strach způsobujeme.

Jedna klientka měla strach z létání a během chvíle jsme se dopátrali příčiny: ona si představovala, jak letí letadlem a jsou silné turbulence. Je to jako kdybyste se chystali do divadla a mysleli na to, jak budete o přestávce netrpělivě přešlapovat v nekonečné frontě na záchod. Asi byste se moc netěšili, že?

U této klientky stačilo šikovně posunout její představu v čase vpřed do chvíle, kdy už bylo letadlo zase v klidu a ona si užívala čas s dětmi. Hotovo, vyřešeno.

Video: jiný případ vyřešení fobie z létání (video verze z podcastu Jiným pohledem, konkrétně 12. epizoda)

Vnitřní hlas

Sabotuje nebo kritizuje vás někdy hlas uvnitř naší hlavy? Říkáte si občas něco, čím se zbytečně shazujete? Pro navození nervozity nebo pocitů nízkého sebevědomí skvěle funguje třeba “To nezvládneš.” nebo “Nejsi dost chytrá/hezká/zajímavá.”

Co s tím? Hádat se nepomáhat. Umlčet ho většinou nejde.

Grinder a Bandler si všimli, že ten vnitřní hlas má nějaké parametry – výšku, rychlost nebo tón. Když je šikovně změníme, ten hlas naprosto ztratí váhu. Zkuste z něj udělat pisklavý, nesmyslně pomalý nebo jej změňte na hlas Kačera Donalda. Každému funguje něco jiného, experimentujte.

Podrobněji vás tím provede audionahrávka Jak vyzrát na vnitřního kritika.

Úzkosti, nízké sebevědomí a další

Velmi efektivně se dá řešit řada dalších psychických problémů. Ne vždy to jde tak rychle jako s fobiemi, ale ze své praxe můžu říct, že třeba u úzkostí nebo nízkého sebevědomí lze podstatné změny udělat už během jednoho setkání.

Stejně tak lze dobře řešit velmi častou věc – spouštěče negativních emocí. Když například váš partner zmíní něco o vašem smyslu pro (ne)pořádek, nebo když stojíte v koloně, možná není užitečné se naštvat. Ano, je to podvědomá emoční reakce, tomu těžko zabráníte vědomě, protože emoce jsou rychlejší. Ale NLP obsahuje řadu technik pro práci s podvědomím a emocemi, díky kterým to můžete zpracovat, aby vás tyto věci příště nevyvedly z míry.

NLP není sbírka receptů na konkrétní problémy. NLP se zabývá tím, jak přemýšlíme a jaké mentální strategie využíváme. Tyto strategie často vedou k nežádoucím výsledkům (jako třeba pochybnosti o sobě nebo stres). Stačí je poupravit – na což má NLP skvělé postupy.

Video: Na co se dá NLP využít

NLP není jen o technikách

NLP nejsou jen techniky se seznamem kroků, na jejichž konci je šťastný klient a vyřešený problém. Aby to fungovalo s různými tématy a různými klienty, je potřeba ovládat různé dovednosti. Například se dobře naladit na druhého a přizpůsobit se jeho komunikačnímu stylu. Nebo detailně pozorovat neverbální projevy, protože to nám dá hodně informací, které nám klient slovy neřekne. Někdy jsou to detaily jako zaklonění hlavy o pár milimetrů, větší gesta nebo třeba pozastavení dechu na pár vteřin. Pracovat na takto jemné úrovni je mimořádně efektivní, ovšem je potřeba to natrénovat.

Už asi tušíte, že NLP nabízí dost specifický přístup k naší mysli. Bylo by skvělé, kdyby jej ovládalo více lidí, protože by si pak uměli dobře poradit, když se necítí dobře.

Koučink, nebo terapie?

NLP je univerzální a dá se využívat:

  • Ke koučinku: Můžeme klientovi pomoci ujasnit si, co chce, a překonat překážky skrze hlubší práci se sebou, než se učí na většině běžných koučovacích výcviků. NLP není jeden ucelený postup, ale spíše sada nástrojů, ze které si i pokročilý kouč vybere mnohé k obohacení a prohloubení své praxe s klienty.
  • K terapii: I školený psychoterapeut může z NLP čerpat hodně inspirace pro efektivní práci s klienty. Vždyť NLP vzešlo z práce špičkových terapeutů.
  • K lepšímu leadershipu a komunikaci: Dva příklady za všechny. Zaprvé, NLP vám pomůže lépe se naladit na druhé, díky čemuž budete přesvědčivější a důvěryhodnější. A zadruhé, díky lingvistické části NLP můžete komunikovat efektivně tak, abyste sdělili to, co opravdu chcete, a předešli nedorozuměním. Nemluvě o tom, že když si průběžně řešíte své psychické bloky, budete pro ostatní lepším partnerem i kolegou.
  • K sebekoučinku: NLP je nejlepší používat v první řadě na sobě. Člověk si tím vyřeší mnohé problémy bez toho, aby s nimi musel za koučem nebo terapeutem.

NLP pro dobrou emoční kondici

Kdo umí dobře pracovat se svou myslí, cítí se v životě lépe. NLP je balíček výborně fungujících technik, principů a dovedností, které vám v tom pomůžou.

Proto bych si přál, aby NLP znalo více lidí. Více o NLP (a jak jej používat na své psychické bloky) se můžete dozvědět třeba v e-mailovém minikurzu, který je zdarma a najdete ho na https://www.jirkamartisek.cz/bloky.

Zdroj: Jirka Martišek