Světový den dětí: v Česku poprvé s prezidentem

By | 7.12.2023

Česká republika si připomněla přijetí Úmluvy o právech dítěte nasvícením ikonických objektů. V historii země poprvé se do akcí spojených s tímto dnem zapojila také hlava státu. Vítězové ankety Dítě Česka s prezidentem diskutovali výsledky průzkumu a stínovali jeho běžný program.

Setkání Dětí Česka s prezidentem Petrem Pavlem. © UNICEF ČR

20. listopadu 1989 přijali světoví lídři Úmluvu o právech dítěte – a tím vytvořili historický závazek vůči dětem na celém světě. Světový den dětí, který se právě v tento den ve světě slaví, je připomínkou nutnosti chránit děti a jejich práva, kdykoliv a kdekoliv na světě.

Česká pobočka UNICEF při této příležitosti vyhlásila vítěze ankety Dítě Česka, kterými se stali 17letá Kristýna Kedrová z Českého Krumlova a 16letý Matěj Pavliš z Havlíčkova Brodu. „Děti v současném světě čelí mnoha zcela zásadním výzvám. Ještě více než kdykoliv předtím potřebujeme jistotu smyslu a naděje. To, že u nás žije a vyrůstá spousta aktivních a inspirativních dětí, jako jsou Kristýna a Matěj, je příslibem pro celou naši společnost,“ uvedla k výsledkům Pavla Gomba, ředitelka Českého výboru pro UNICEF.

K akcím spojeným se Světovým dnem dětí se letos poprvé připojil i prezident Petr Pavel, když v pondělí 20. listopadu přijal vítěze ankety Dítě Česka na pražském Hradě a zapojil je do svého běžného programu. „Nám a dětem bych rád popřál, abychom k sobě byli vstřícnější, abychom si naslouchali a učili se od malička společně diskutovat a neodsuzovat se za jiný názor,“ vyslovil své přání ke Světovému dni dětí prezident Petr Pavel.

Setkání se zúčastnili také vyslanci dobré vůle UNICEF Jitka Čvančarová a Václav Marhoul. © UNICEF ČR
Předávání ceny Dítě Česka Kristýně Kedrové z rukou Pavly Gomba a Kovyho. © Kristýna Sluková

Větší ohleduplnost, respekt a tolerance patří k přáním, která děti často zmiňovaly v online průzkumu Česko – země přátelská k dětem. Ten pro český UNICEF provedla agentura STEMMARK. Mezi další oblasti, které by se podle dětí u nás měly změnit, patří školský systém a ekonomická situace, ale například také vyšší tresty za znásilnění nebo omezení dostupnosti alkoholu.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a UNICEF zorganizovaly na Světový den dětí diskuzi s dětmi z celé České republiky o výzvách, se kterými se děti potýkají, jejich potřebách a aspiracích. „Dnešní diskuze se zmocněnkyní pro lidská práva s dětmi a mladými lidmi z nejrůznějších prostředí poukazuje na odhodlání vlády naslouchat jejich hlasům a zapojit je do vytváření lepší budoucnosti pro každé dítě. Hlasy a participace dětí jsou klíčové pro nalezení efektivních odpovědí na výzvy, kterým děti čelí,“ řekla Yulia Oleinik, vedoucí kanceláře pro podporu řešení uprchlické situace v České republice.

Prostory pro diskuzi poskytla Galerie hlavního města Prahy, která k příležitosti Světového dne dětí zorganizovala výstavu obrazů malovaných dětmi a kulturní program.

Beseda UNICEF s Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou na Světový den dětí
Beseda UNICEF s Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou na Světový den dětí

Světový den dětí si připomněla také řada českých měst, které nasvítily významné objekty do tyrkysové barvy UNICEF, jako naléhavý apel na dodržování dětských práv. Například v Praze se modře rozzářila Petřínská rozhledna a Tančící dům, město Brno přeladilo do tyrkysové barvy světelné girlandy v ulicích. Ostrava zbarvila do modra věž Nové radnice a most Miloše Sýkory. V Českém Krumlově zazářil modře kostel svatého Víta a v Českých Budějovicích se do modra letos poprvé zbarvila jedna z městských dominant – Vodárenská věž.

Česká republika se ta připojila k celosvětové kampani, jejímž smyslem je připomenutí významu dětství a nutnosti jeho univerzální ochrany.

UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve 193 zemích světa, kde dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím a zneužíváním. UNICEF je jediná organizace OSN, jejíž činnost je financována výhradně z dobrovolných příspěvků. Na programy pomoci dětem jde 90,3 % všech získaných prostředků.

Zdroj: Lucie Štěpánková, UNICEF ČR, lstepankova@unicef.cz