Jak vypadá moderní školení první pomoci

By | 3.1.2024

Kolaps v kantýně, prst uříznutý frézou, záchvat s divným chrčením. Nikdo po tom netouží, ale každý se může stát svědkem podobné situace. Firmy musí své zaměstnance při nástupu a každé dva roky povinně proškolit v poskytování první pomoci a je to dobře – praxe zvyšuje v případě potřeby šanci na úspěšný zásah. Firemní školení od První pomoci živě jsou proto maximálně praktické a mohou zastat i funkci teambuildingu.

Zážitek místo povinnosti

Když se řekne povinné školení, většina zaměstnanců si představí nudnou přednášku.. Jenže proč se učit první pomoc od stolu, když existují resuscitační figuríny a věrohodné maskování?

„Měníme předsudek o tom, že je školení první pomoci nuda, a bojujeme za její kvalitní výuku. Takovou, která v lidech zanechá vědomí, že je důležité zasáhnout a nespoléhat se, že to vyřeší někdo jiný,“ vysvětluje Lucie Kadlečková, zakladatelka První pomoci živě.

I kurz od První pomoci živě začíná teorií, ale dvě třetiny času jsou účastníci na nohou. Možná si i vy pamatujete, jak jste kdysi rozdýchávali „andulu“. Vězte, že doba pokročila a dnešní resuscitační figuríny umí o dost víc než jen ležet. Praktický nácvik je tak ještě efektivnější.

Technologie versus emoce

Zatímco si účastníci kurzu zkoušejí základní neodkladnou resuscitaci, zkušený lektor na tabletu sleduje kvalitu prováděného oživování. Na kurzy vozí i tréninkové AED (automatizovaný externí defibrilátor), takže se každý může přesvědčit, že obsah téhle zelené krabičky zvládne použít i naprostý laik.

Zapnout AED je stejně snadné jako vytočit 155. Jenže k první pomoci neodmyslitelně patří emoce, a ty někoho zcela paralyzují, nebo naopak pošlou do hysterie. V První pomoci živě si toho jsou vědomi a práci s emocemi věnují extra pozornost. Ať jde o autonehodu nebo kolegyni se záchvatem, první pomoc je vždy o odvaze udělat první krok. I kdyby jen přivolat odbornou pomoc.

Těžko na cvičišti…

Součástí každého kurzu První pomoci živě jsou modelové situace, při kterých se účastníci rozdělí na zachránce a zraněné a následně si role prohodí. Lektoři profesionálně namaskují zranění a dohlížejí na ošetřování pod taktovkou zachránců.

„Jeden by neřekl, jak dokáže člověka dostat pod tlak pouhá simulovaná situace. Naštěstí byly ale naše řezné rány a useknutý prst jen nafingované (mimochodem dost reálně) a my jsme rádi, že třeba jednou budeme umět někomu pomoci i v reálném životě,“ hodnotí kurz Jana Kostková z firmy Plzeňský Prazdroj. 

V továrně u linky hrozí jiná zranění než v kanceláři, kurzy se proto ladí klientům na míru, čemuž odpovídá i obsah simulací. „Kurz jsme dělali ve firmě pro vedoucí pracovníky a všichni si jej moc chválili. S instruktory byla skvělá domluva a bylo možné zrealizovat a naplánovat opravdu jakékoli zranění či situaci,“ doplňuje Nikola Matýsková pracující v automotive odvětví.

Naprosto běžnou součástí simulací jsou emoce, zmatek i chyby. Díky silnému zážitku však pomáhají se zapamatováním správných postupů a zvýšením sebevědomí pro případ reálného zásahu.

Dárek na závěr

Po simulacích a jejich vyhodnocení se kurz blíží do finále. Pro otestování naučených znalostí a sběr zpětné vazby v První pomoci živě využívají online kvízový nástroj. A odměnu dostanou všichni – pytlíček nebo klíčenku s jednorázovými rukavicemi pro bezpečné poskytování první pomoci.

Od roku 2023 navíc všichni účastníci dostanou přístup zdarma k novému online kurzu, takže si mohou znalosti upevnit vlastním tempem i doma. A samozřejmě i šířit osvětu o první pomoci, protože čím víc hrdinů připravených zasáhnout kolem nás bude, tím lépe.

„Předáváme lidem dovednosti, které zachraňují životy. Srozumitelně, prakticky a zážitkem. Každý rok proškolíme tisíce lidí, a i kdyby jeden jediný někoho zachránil, stojí to za to,“ shrnuje Lucie Kadlečková.


Chcete i vy do firmy moderní školení první pomoci? Napište na info@ppzive.cz.

Zdroj: Lucie Kadlečková