Ve školních jídelnách čeká děti lepší výběr i možnost vlastní stravy

By | 27.2.2025

Ministerstvo školství připravilo ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví návrh změn ve školním stravování, který zohledňuje nejnovější poznatky ve výživě a reaguje na potřeby dětí, žáků a studentů, přičemž dochází po 30-ti letech ke změnám v rámci takzvaného spotřebního koše. Cílem návrhu je zajistit kvalitní a nutričně vyváženou stravu a zároveň umožnit školním jídelnám větší flexibilitu při přípravě pokrmů. Změny reagují také na specifické stravovací potřeby žáků.

„V posledních letech výrazně stoupá počet dětí s obezitou a dalšími nemocemi způsobenými nevhodnými stravovacími návyky. Jsem rád, že po třiceti letech k aktualizaci spotřebního koše dochází, a také, že se budou moci společně stravovat ve školních jídelnách i děti, které si nosí obědy z domova, je to vhodné pro celkový wellbeing třídních kolektivů. Touto novelou tak dáváme dětem a jejich rodičům lepší prostor pro vyjádření vlastních preferencí ve školním stravování,“ uvedl k novele vyhlášky náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Chystané změny vycházejí ze světových výživových doporučení a reagují úpravou tzv. spotřebního koše na trendy směřující ke zdravému životnímu stylu. Týkají se například těchto oblastí:

  • Nové nutriční hodnoty spotřebního koše – po 30 letech dochází k aktualizaci výživových norem na základě nejnovějších poznatků ve výživě
  • Flexibilní spotřební koš – laktoovovegetariánský spotřební koš bude nahrazen flexibilním modelem, který lépe reflektuje individuální potřeby strávníků
  • Snížení příjmu cukrů, například omezení sladkých nápojů – pro jejich prokazatelné negativní zdravotní dopady
  • Přijatelné navýšení celozrnných obilovin – pro jejich vysokou výživovou hodnotu
  • Přijatelné navýšení ryb – pro jejich vysokou výživovou hodnotu 
  • Přijatelné navýšení luštěnin – cca o 1 lžíci týdně pro jejich vysokou výživovou hodnotu
  • Omezení četnosti masových pokrmů, zároveň ale adekvátní porce masa v masných pokrmech
  • Možnost volby bezmasého pokrmu v jídelnách s výběrem z dvou a více jídel
  • Možnost společného stravování žáků v případech, kdy má žák stravovací omezení („konzumace vlastní stravy“) – žáci budou mít právo donést si vlastní pokrm, který neprošel výrobou a skladováním provozovatele stravovacích služeb, a sníst jej v prostorách školního stravování
  • Nová věková kategorie v mateřských školách – novela zavádí novou samostatnou věkovou kategorii pro dvouleté děti

Považuji za samozřejmé, že ve školních jídelnách bude dostupná nutričně vyvážená strava, a to pro všechny strávníky,” řekl k předloženému návrhu vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT Jan Mareš.

Jak si školní jídelny poradí se změnami, které mohou vejít v platnost už v příštím školním roce, ověřoval pilotní projekt, který na jaře loňského roku otestoval na vzorku několika desítek rozličných zařízení školního stravování proveditelnost nového zadání. Na základě výstupů z tohoto zkušebního provozu došlo k mírným korekcím, což bylo zohledněno ve finálním návrhu předpisu.

A vzhledem k významným změnám v oblasti výživových norem posílí MŠMT i Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím Státního zdravotního ústavu metodickou podporu školních jídelen. Ta bude zahrnovat jak webináře, tak metodiky a další vzdělávací aktivity. První informativní webinář k tématu proběhl už 28. listopadu 2024. V pondělí 10. února se uskutečnil v Poslanecké sněmovně v Praze ke školnímu stravování kulatý stůl.

Příklady inspirativní praxe ve školním stravování

Zdroj: MŠMT