Chceš taky lektorovat? Přidej se na školení základů neformálka!

By | 1.10.2023

Celodenní školení Chci lektorovat – základy neformálního vzdělávání se konalo v sobotu 25. února 2023 v Neobyčejné klubovně ve Vršovicích.

Sešla se rozmanitá parta sympatických lidí různého věku i zaměření. Dopoledne bylo věnované skupinové dynamice a harmonogramu přípravy školení. Co je formální, neformální a informální vzdělávání, jak rozlišujeme kompetence, jaké jsou fáze utváření kolektivu a jak na ně reagovat, jakou aktivitu kdy zorganizovat a jak naplánovat celou vzdělávací akci od začátku až do konce.


Po obědě v nedaleké restauraci jsme pak ještě společně prošli skupinovou dynamiku a získali spoustu tipů, jak pracovat se skupinou. Pak se ujali slova samotní účastníci. Vybrali si jednu z doporučených aktivit a tu naplánovali od vysvětlení principu přes realizaci až po závěrečné zhodnocení. Ti, na které se dostalo, si mohli vyzkoušet vedení aktivity v praxi na ostatních. Popsali pravidla, dohlíželi na průběh a ukončení a vedli závěrečnou evaluaci aktivity a jejího přínosu. My ostatní jsme si ji sami zažili. Poté následovala zpětná vazba na jejich lektorské schopnosti – jestli srozumitelně vysvětlili pravidla a smysl, aby všichni věděli, co mají dělat, jestli po skončení kladli správné dotazy…


Při hrách jsme si užili hodně zábavy, například když někdo dostal za úkol zouvat všem boty a někdo je naopak obouvat. Takže to byla hlavně škola hrou a učení se z přátelských rad spoluúčastníků a lektorek.

Akce byla přínosná nejen lektorům, ale i vedoucím workcampů nebo jakýchkoli skupin lidí. Naučit se další nové aktivity a hry se vždycky hodí a skupinová dynamika je velmi důležité téma pro fungování každého kolektivu. Doufejme, že náročnost některých aktivit nikoho neodradila a že všichni využijí nabyté zkušenosti v praxi.
Autor textu: Martin Votava

Chcete to taky zažít a naučit se lektorovat v rámci ověřených metod neformálního vzdělávání? Přihlaste se na další termín, a to už 22. 10. 2023 v Neobyčejné klubovně ve Vršovicích. Více info ve FB události nebo napište Iren na dobroakademie@gmail.com.