SMO ČR už po 26. pořádá celostátní finanční konferenci

By | 13.11.2023

Největší svazová akce, která se věnuje financování samospráv, se uskuteční od 30. listopadu do 1. prosince v pražském hotelu Clarion. Hlavní téma této výroční akce zní „Jak může stát pomoci obcím, a obce státu“.

Na konferenci zve Svaz města obcí ČR (SMO ČR) pravidelně ty nejpovolanější, kteří otázku financí ovlivňují, tedy zástupce vlády a představitele Parlamentu. Prezentovat se mohou i přední čeští ekonomové. „S dopady vládního daňového balíčku přijde delegáty seznámit ministr financí Zbyněk Staňura, přijde i expremiér a podnikatel v energetice Mirek Topolánek. Těšit se můžete i na celou řadu dalších pozvaných expertů,“ vypočítává výkonná ředitelka SMO ČR Radka Vladyková.

Dvoudenní program mimo jiné zaměří na tyto okruhy:

Blok I – Stát obcím, obce státu – představitelé svazu a samospráv budou diskutovat s nejvyššími státními představiteli a předními odborníky o tom, kam směřují veřejné finance v kontextu vzájemné provázanosti obcí a státu.

Blok II – Budoucnost veřejných investic – v první části tohoto bloku se bude jednat o veřejných financích a jejich výhledu v nejisté době, v druhé části o dostupném bydlení.

Blok III – Ekonomický potenciál obce – první část nese název Tajemná hra čísel a je zaměřena především na finanční rezervy obcí, optimalizaci jejich příjmů, finanční ukazatele atd. V druhé části se chtějí přítomní věnovat finančním zdrojům obcí.

Nouze by neměla být o diskusní příspěvky či dotazy. I letos se účastníci mohou těšit na oblíbený společenský večer, který nabízí neformální prostor pro navazování nejen pracovních, ale i přátelských kontaktů. Dvoudenní konferenci bude předcházet setkání starostek 29. listopadu, pořádané druhým rokem v Praze.

Zdroj: Ing. Alexandra Kocková, Sekce organizace a marketingu Svaz měst a obcí České republiky