Na sbírání zkušeností a vzdělávání není nikdy pozdě

By | 2.11.2023

Jsem mladá žena a dobrovolnice, která miluje vzdělávání a celoživotní učení. Také jsem nadšená životní koučka a lektorka v rozkvětu. I proto jsem se rozhodla trochu zaexperimentovat a vydala jsem se na ve svých 35 letech na celkem desetidenní kurz na téma facilitace ve vzdělávání přes Erasmus+. Vyjela jsem do Adamova u Brna, do ekologického centra Švýcárna, kde jsem se potkala s dalšími téměř 30 lidmi z různých zemí  Evropy. Jak už to na Erasmu bývá, naše kultury se promísily a já poznala spoustu nových skvělých lidí a přátel.

Kurz se nesl v duchu spoustu zajímavých informací, které skvělý lektor během své práce využije. Bavili jsme se o zpětné vazbě, nenásilné komunikaci, councilech nebo třeba důležitosti reflexe. Poté jsme iniciativu převzali my a připravovali jsme vlastní workshopy, které jsme před dalšími účastníky a lektory vedli a prakticky jsme využili vše, co jsme se naučili. Účastnil se vždy i nezávislý pozorovatel, který nám mohl podat ještě hlubší zpětnou vazbu. Během celého kurzu jsme přípravu a představení workshopů realizovali celkem dvakrát. Mohli jsme si tak na vlastní kůži zažít i tzv. Kolbův cyklus a zlepšování našich dovedností facilitátora ve vzdělávání.

Celá zkušenost byla jistou výzvou, ale já výzvy miluji. Byla jsem všeho všudy jednou z nejstarších účastnic, což nakonec vůbec nebylo na škodu. Díky tomu, že už mám nějaké zkušenosti z facilitace, mentorování a koučování, jsem všechno mohla využít v praxi, a někdy jsem tak i mohla obohatit další mladší účastníky. Vytvořila jsem si spoustu nových přátel a zároveň jsem omládla tak o 10 let :D. Místy jsem si přišla jako na táboře. Byly jsme ubytováni ve trojlůžkových pokojích a měli jsme společné sprchy na chodbě. Trochu jsem musela upustit od běžného komfortu, na který jsem už tak zvyklá. Alespoň jsem si opět velmi vážila veškerých věcí, které doma mám a připomněla jsem si, jak důležité je projevovat vděčnost. Ale víte co… Stálo to za to. Odměnou mi jsou znalosti z facilitace ve vzdělávání, které díky praktickým nácvikům umím využít v praxi,  skvělé a nezapomenutelných zážitky z Kulturní noci, oslav našich úspěchů a společné práce, protančených večerů či pohody u společného táboráku.

Účast na Erasmus+ nebo v podobných programech, třeba i jako dobrovolník, mohu vřele doporučit, bez ohledu na věk či míru zkušeností. Neváhejte a vyhledávejte různé příležitosti a chopte se jich. Nejen díky Evropské unii a době, ve které žijeme máte spoustu možností. Já byla konkrétně na kurzu Edu-Facilitation s partnerskou organizací Proactive Network a ze zážitků budu ještě dlouho těžit při práci lektorky v neformálním vzdělávání, ale i běžném životě.

Budete-li se chtít na něco zeptat, neváhejte mě kontaktovat na koucka@janacejpova.cz nebo se propojme třeba na LinkedIn www.linkedin.com/in/janacejpova . Ráda Vám na cokoliv odpovím, doporučím nebo třeba koučinkem pomohu rozpustit případné obavy. Vstříc novým zážitkům a učení.

Autorka textu a fotek: Jana Obdržálková Čejpová